RITUEEL
BEGELEIDER

Wat is een ritueelbegeleider?

Een ritueelbegeleider, ook wel spreker bij uitvaarten of woorddienstbegeleider genoemd, geeft samen met de familie vorm aan de afscheidsceremonie. We creëren een betekenisvolle dienst waar je op een fijne en warme manier aan terug kan denken.

Meestal regelt de uitvaartleider in de dagen na het overlijden samen met de familie alle organisatorische dingen. Zoals in eerste instantie de verzorging van de overledene en het uitzoeken van de kist, mand of lijkwade en het plannen van de uitvaart.

Wanneer blijkt dat de familie tijdens de afscheidsceremonie niet zelf wil of kan spreken of graag hulp wil hebben bij het vorm geven aan het afscheid, dan kom ik als ritueelbegeleider in beeld.

Ik help de nabestaanden om een liefdevolle schets te maken over hoe iemand was. Met woorden, symbolieken en rituelen die helemaal op de overledene zijn afgestemd. Een persoonlijk symbool is een voorwerp dat past bij de overledene. Het laat zien wie de overledene was of waar hij van hield.

“Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden. – Manu Keirse

Gesprek

Meestal neemt de uitvaartleider contact met mij op en vraagt of ik beschikbaar ben om het afscheid te begeleiden. U kunt echter ook rechtstreeks contact met mij opnemen. Nadat de uitvaartleider mij heeft gebeld, neem ik zelf contact op met de nabestaanden om een afspraak te maken voor een gesprek.

Met liefde, aandacht en empathie luister ik naar het verhaal over uw dierbare. Om vervolgens het verhaal achter de naam van uw dierbare trachten te verwoorden. We gaan op zoek naar wie de overledene ! voor u was en wat hij of zij voor u betekende.

Tijdens het gesprek luister ik naar uw wensen en kijken we naar wat ik voor u kan betekenen. Zo geven we samen vorm aan de afscheidsceremonie door middel van woord, beeld, muziek en/of rituelen.

Het is goed om te weten dat een gesprek ter voorbereiding van een afscheidsceremonie zeker 2 á 2,5 uur duurt.

Rituelen

Samen met de nabestaanden kijk ik of er behoefte is aan rituelen. Rituelen zeggen vaak meer dan woorden. Rituelen geven het afscheid een diepere betekenis. Een persoonlijk symbool of ritueel is iets dat past bij de overledene of dat betekenisvol is voor de nabestaanden. Het zegt iets over de overledene, iets waarin de overledene direct herkend wordt.

Een ritueel is bijvoorbeeld: Het aansteken van kaarsen of het leggen van bloemen. Maar ook het beschilderen van de kist, het naast de baar lopen tijdens de route van huis naar het uitvaartcentrum of de plaats waar de ceremonie wordt gehouden, of het bellenblazen door de achterkleinkinderen…

Het is mooi om te laten zien wie de persoon waarvan afscheid genomen wordt is. Door bijvoorbeeld een wandelstok naast de kist te zetten, een sjaal van de geliefde voetbalclub over de kist te draperen of een laatste haakwerkje (dat nog niet af is ) bij de baar te leggen.

Een ritueel geeft houvast, troost en kracht om na een afscheid verder te gaan.

“Verdriet dat ingehouden wordt en geen stem krijgt, kneust het hart.”

– Mirza Ghailib